Ο σκύλος μου με υπακούει μόνο μέσα στο σπίτι, γιατί;

dsc_2456_w480_h480

Πολλές φορές μας ρωτάνε γιατί ο σκύλος μου με υπακούει μέσα στο σπίτι, αλλά έξω δεν ακούει καθόλου, τι μπορούμε να κάνουμε για να αποδείξουμε την καλή συμπεριφορά του με μεγαλύτερη συνέπεια. Όσοι έχετε βρεθεί σε συνεδρίες μας σίγουρα έχετε ακούσει για τη γενίκευση των εντολών και τη σημαντικότητα του τρόπου με τον οποίο μεταφέρουμε τη μάθηση στους σκύλους και τις πτυχές που πρέπει να ληφθούν κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης. Αυτό ακριβώς είναι που καθιστά την επιμόρφωση απλή, αποτελεσματική και μόνιμη. Αν θέλουμε να διδάξουμε αξιόπιστα ένα σκυλί να συμπεριφέρεται με συγκεκριμένο τρόπο ή να εκτελεί μια συγκεκριμένη συμπεριφορά στην εντολή, πρέπει να δούμε πρώτα το πώς βλέπει τον κόσμο και το πώς ακριβώς μαθαίνει.

Από την πλευρά της εκπαίδευσης, η γενίκευση μπορεί να χαρακτηρισθεί ως επέκταση της εντολής (ή συμπεριφοράς) από μια γνωστή περίσταση σε μια λιγότερο γνωστή περίσταση. Παράδειγμα, ένας σκύλος μπορεί να κατανοεί την εντολή «κάτσε» και να την εκτελεί επιμελώς όταν ζητηθεί από αυτόν στο σπίτι. Δεδομένου ότι ο ίδιος είχε πολλές φορές εξασκηθεί και έχει βραβευτεί να κάθεται στο σπίτι στο παρελθόν, αυτή του είναι μια γνωστή περίσταση. Αν αυτό το ίδιο το σκυλί κληθεί να καθίσει στην ύπαιθρο και ποτέ δεν του είχε ζητηθεί να το πράξει στο περιβάλλον, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην καταλάβει τι περιμένουμε από αυτόν. Ο λόγος είναι ότι η συμπεριφορά αυτή δεν έχει γενικευτεί στο άγνωστο εξωτερικό περιβάλλον κατάλληλα.

Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτό; Τα σκυλιά συσχετίζουν τον τρόπο που αποκτούν νέες γνώσεις και εξαρτώνται από τις συνδέσεις μεταξύ των γεγονότων και των εντολών. Οι εντολές είναι πιο συχνά οπτικές (χειρονομίες, γλώσσα του σώματος) και ακουστικές (λεκτική). Επιπλέον, η μάθηση οδηγείται από την αιτία και το αποτέλεσμα, ως εκ τούτου, δημιουργεί ένα θετικό αποτέλεσμα μέσω των ανταμοιβών, το οποίο ευνοεί την εκπαίδευση. Ωστόσο, ως σκυλιά λαμβάνουν αποφάσεις στην καθημερινή τους ζωή, όπως το αν θα πρέπει ή όχι να ανταποκριθούν σε ένα συγκεκριμένο σύνθημα – λαμβάνοντας υπόψη το πόσο ίδια ή διαφορετική είναι η σημερινή κατάσταση σε σύγκριση με την εμπειρία που έχουν από αυτό στο παρελθόν. Η εμπειρία του παρελθόντος επηρεάζει την απάντηση του παρόντος και συνεπώς τη γενίκευση των μαθημένων εντολών.

Υπάρχουν πληθώρα πραγμάτων που πρέπει να εξεταστούν όταν κάτι δε λειτουργεί καλά στον τομέα της εκπαίδευσης. Στην πραγματικότητα, έχουμε μια λίστα από πράγματα που πρέπει να δούμε πριν προχωρήσουμε σε κάθε είδους εκπαίδευση. Μερικές φορές το πρόβλημα είναι με τον καθορισμό των κριτηρίων ή με το τι είδους επιβραβεύσεις χρησιμοποιούμε. Ωστόσο, αρκετά συχνά έχουμε παρατηρήσει ότι φταίει η ακατάλληλη γενίκευση. Το λάθος είναι κοινό και αρκετά λογικό. Τα σκυλιά είναι απίστευτα ευφυή πλάσματα και όταν δίνεται συνεπής εκπαίδευση γίνονται φανατικοί μαθητές. Επομένως φαίνεται λογικό και εύκολο να υποτιμηθεί η αναγκαιότητα της γενίκευσης.

Γενικεύοντας συμπεριφορές είναι μια κρίσιμη πλευρά της εκπαίδευσης και πολλές φόρες εύκολα παραβλέπεται ακόμα και από τους πιο έμπειρους εκπαιδευτές. Δεδομένου του πόσο καλά ένας σκύλος μαθαίνει σε μια δεδομένη ημέρα μπορεί να εξαρτάται από άγνωστους παράγοντες (όπως το πόσο πεινασμένος ή κουρασμένος ο σκύλος μπορεί να είναι), δεν υπάρχει καμία ντροπή εάν υπολογιστεί  εσφαλμένα αυτό το κομμάτι της εξίσωσης, αρκεί να λυθεί γρήγορα. Επιπλέον, θα ήθελα να επισημάνω ότι η γενίκευση δεν είναι απαραίτητο να αφορά το «περιβάλλον» και μπορεί να ενσαρκώσει στην πραγματικότητα με μια σειρά από διαφορετικές παραλλαγές στην διάρκεια της εκπαίδευσης. Εδώ είναι μερικές από αυτές:

  • Τοποθεσία: Σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει σε ποιο δωμάτιο πραγματοποιείται η εκπαίδευση, ποιο είναι το στήσιμο των επίπλων, εάν υπάρχει παρουσία άλλων αντικειμένων ή περισπασμών που καθορίζουν το περιβάλλον. Είναι σημαντικό η εξάσκηση των εντολών να γίνεται σε ορισμένες διαφορετικές θέσεις, κατά προτίμηση αυξάνοντας το επίπεδο δυσκολίας σταδιακά. Δηλαδή ένα πολυσύχναστο πάρκο με όλες τις δελεαστικές εικόνες, ήχους και μυρωδιές σίγουρα είναι πολύ πιο δύσκολο να σας υπακούσει από ό, τι στο οικείο και πλέον αδιάφορο σαλόνι. Ωστόσο, ο δρόμος μπορεί να είναι η τέλεια μέση λύση μεταξύ των δύο αυτών άκρων για μερικά σκυλιά. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι μπορεί να χρειαστεί να μειώσει ή να αυξήσετε τα κριτήρια ενίσχυσης του σκύλου όταν κάνετε την τοποθεσία πιο δύσκολη, ώστε να τον βοηθήσετε να «καλύψει τη διαφορά» ή να εκπαιδευτεί σε μια παρόμοια εντολή. Για παράδειγμα, αν ένας σκύλος έχει πρόβλημα εστίασης (αποσπάται η προσοχή)  και αντιμετώπισης του «έλα εδώ» σε ένα πάρκο – ίσως χρειαστεί πρώτα την εκμάθηση της εντολής «κοίτα με».
  • Ο σκύλος και η φυσική θέση του εκπαιδευτή: τα σκυλιά μαθαίνουν από τα χαρακτηριστικά του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος τους, τα οποία είναι πολύ συγκεκριμένα,  γι’ αυτό και πρέπει να διδάσκονται να επεκτείνουν αυτά που έχουν μάθει. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να ασκήσετε τις εντολές από διαφορετικές οπτικές γωνίες, στάσεις του σώματος και ούτω καθεξής. Ζητώντας ένα σκυλί να «καθίσει», ενώ στέκεστε μπροστά του ή δίπλα του μπορεί να είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα για έναν σκύλο. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι δίνετε στο σκυλί σας έναν επαρκή αριθμό επαναλήψεων σε κάθε εντολή (σε μερικά σκυλιά αυτό μπορεί να είναι όσο 20-30 επαναλήψεις).
  • Παρουσία εκπαιδευτικού εξοπλισμού: Είτε χρησιμοποιείτε ένα κλίκερ ή μια ένα τσαντάκι με λιχουδιές, είναι μια σημαντική πληροφορία και ένας σκύλος τη θυμάται. Είναι σημαντικό να εξασθενίσει κατάλληλα η παρουσία των εργαλείων αυτών από την εκπαίδευση, ακόμα και από την εξάσκηση,  με αυτόν τον τρόπο περιορίζουμε και εξαλείφουμε από το μυαλό του σκύλου  την υπόθεση ότι πρέπει να είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή και να εξαρτάται από αυτά.

Τελικά, η γενίκευση μπορεί να γίνει πιο εύκολη και πιο φυσική για ένα σκύλο με την πάροδο του χρόνου – αν υποτεθεί ότι τους δίνεται η ευκαιρία να εξασκήσουν αυτά που έχουν διδαχθεί με επαρκή ποσότητα της μεταβλητότητας και της επανάληψης. Η πραγματική πρόκληση για την εκπαίδευση ενός σκύλου είναι η δέσμευση για την πρακτική των εντολών σε πραγματικές συνθήκες κόσμο, αν θέλετε να έχετε σταθερή αξιοπιστία, πιστέψτε μας δεν υπάρχει υποκατάστατο για αυτό.

Dogs Plus Training

Θετική Εκπαίδευση Σκύλων Χανιά

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Σελίδες
Ακολουθήστε μας στο Twitter