Τι ορίζει ο νόμος για την κακοποίηση των ζώων

Dog-Chained

Σύμφωνα με τον νόμο 4039/2012,

α. Απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώων, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατά αυτού όπως ιδίως κρέμασμα, δηλητηρίαση, πνιγμός, κάψιμο, σύνθλιψη και ακρωτηριασμός.

β. Απαγορεύεται η πώληση, εμπορία και παρουσίαση-διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου, καθώς και σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά.

Οι παραβάτες των παραπάνω διατάξεων τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από 5.000€ έως 15.000€. Επίσης, με διοικητικό πρόστιμο 30.000€ για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό.

γ. Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος υποχρεούται να ειδοποιήσει τον οικείο Δήμο προκειμένου να παρασχεθεί η απαραίτητη φροντίδα. Η παραβίαση του άρθρου αυτού επισύρει διοικητικό πρόστιμο 300€.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Καινοτομία αποτελεί η διάταξη του άρθρου 19, σύμφωνα με την οποία με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα αφαιρείται προσωρινά ή οριστικά το ζώο συντροφιάς από την κατοχή του παραβάτη  και το ζώο παραδίνεται στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του αρμόδιου Δήμου ή σε ενδιαφερόμενη φιλοζωική εταιρεία ή σωματείο. Τα φιλοζωικά σωματεία μπορούν να πρωτοστατήσουν στην εφαρμογή της εν λόγω διάταξης και να προστατεύσουν με την άμεση και έγκαιρη   δραστηριοποίησή τους πολλά κακοποιημένα ζώα από τους σκληρούς ιδιοκτήτες τους, με την πρόκληση  παρέμβασης του αρμόδιου εισαγγελέα.

Θετική Εκπαίδευση Σκύλων Χανιά
Dogs Plus Training
Advertisements
Σελίδες
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Αρέσει σε %d bloggers: