Αγχωμένος σκύλος, αγχωμένος κηδεμόνας

Αγχωμένος σκύλος

Διαβάζοντας ορισμένα άρθρα στο διαδίκτυο, έπεσα πάνω στο άρθρο της Mikkel Becker (5 ways you are stressing your dog, 2013)Πολλές φορές, στα μαθήματα μας, τονίζουμε και επισημάνουμε στους κηδεμόνες των σκύλων να προσέχουν τη συμπεριφορά τους όταν έρχονται σε επαφή με αυτά. Με αφορμή το άρθρο αυτό θέλουμε να μοιραστούμε μαζί με όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων τη αλληλεπίδραση που έχει στα κατοικίδια ζώα η δικιά μας συμπεριφορά.

Οι σκύλοι είναι επιρρεπής σε συμπεριφορές που παίρνουν από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες σε στιγμές άγχους ή νεύρων. Ορισμένοι ιδιοκτήτες σκύλων κάνουν ότι νομίζουν καλύτερο για να περιορίσουν την κακή συμπεριφορά του σκύλου, αλλά πιθανότατα συμβάλλουν στην ανυπακοή του.

Είναι αλήθεια ότι οι σκύλοι επηρεάζονται από την ανθρώπινη συμπεριφορά, όσο οι κηδεμόνες επηρεάζονται από την δικιά τους. Όσο, δηλαδή, η συμπεριφορά του σκύλου τους αγχώνει, τόσο στρες του προκαλούν και με την δικιά τους. Ακόμη και εάν προσπαθήσουν να περιορίσουν τη συμπεριφορά με τις καλύτερες προθέσεις και την τακτική εκπαίδευση, πολλοί γονείς κατοικίδιων ζώων κατά λάθος αλληλεπιδρούν με τα σκυλιά τους με τρόπους που υπονομεύουν την καλή συμπεριφορά προκαλώντας σύγχυση στα κατοικίδια ζώα τους.  Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε ένα αγχωμένο και άσχημα συμπεριφερόμενο σκυλί.

Εδώ είναι πέντε κοινά λάθη που αναφέρει η Mikkel Becker στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων και τα οποία πρέπει να σταματήσουν.

  • Βάζουν στο σκύλο τους την ετικέτα ¨Κυριαρχικό¨

Κυριαρχικότητα  δεν είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας. Είναι μια κατάσταση-συγκεκριμένη συμπεριφορά. Αληθινά θέματα επιθετικής κυριαρχίας είναι εξαιρετικά σπάνια. Στην εμπειρία μου ως εκπαιδευτής, τα σκυλιά που είναι χαρακτηρισμένα ως κυρίαρχα συχνά είναι ανασφαλείς και φοβισμένα – με άλλα λόγια, το ακριβώς αντίθετο της κυριαρχικότητας. Συμπεριφορές που συνήθως θεωρούνται ένα σημάδι της κυριαρχίας, όπως το καβάλημα,  συχνά πηγάζουν από την ανασφάλεια ή την υπερδιέγερση. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων που επισημαίνουν τα σκυλιά τους ως κυρίαρχα συχνά χρησιμοποιούν σκληρές μεθόδους εκπαίδευσης. Ωστόσο, αυτές οι τακτικές δεν βοηθάνε στην μακροπρόθεσμη αλλαγή της συμπεριφοράς και μπορεί να ενισχύσει το φόβο του ιδιοκτήτη κατοικίδιων ζώων.

  • Υποθέτουν ότι το σκυλί τους συμπεριφέρονται άσχημα από επιλογή.

Το σκυλί συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, αλλά να είστε σίγουροι ότι δεν το κάνει από κακία, αλλά επειδή η συμπεριφορά είναι φυσική σε αυτόν ή αυτή ενισχύεται από συμπεριφορά των κηδεμόνων. Ενώ τα σκυλιά έχουν συναισθήματα και πολύπλοκες διαδικασίες σκέψης, η λογική του σκύλου είναι διαφορετική από αυτήν του ανθρώπου. Στην πραγματικότητα ενεργούν έξω από το φθόνο, το σκυλί θα πρέπει να μοιραστεί την άποψή των ιδιοκτητών, να διδαχθεί το σωστό και το λάθος και να χρησιμοποιείται τον εν λόγω κοινό ηθικό κώδικα για να καθοδηγήσει τη συμπεριφορά του. Υποκινούνται από τα αποτελέσματα, όχι από το ήθος. Παρατηρήσατε ποτέ να νιώθει ενοχή για κάτι που έκανε; Σίγουρα, οι περισσότεροι θα απαντούσατε ναι. Αυτή η ένοχη συμπεριφορά του σκυλιού σας παρουσιάζεται αφού κάνει κάτι που εσείς σκέφτεστε ως κακό. Είναι μια αντίδραση στην συμπεριφορά σας και δεν έχει τίποτα να κάνει με τη μετάνοια. Το σκυλί σας ενεργεί τρομαγμένα και φοβισμένα για να κατευνάσει τον δυσαρεστημένο ιδιοκτήτη του και όχι γιατί θέλει να δείξει μετάνοια.

  • Τιμωρούν το σκύλο γιατί είναι σκύλος.

Το μάσημα, το σκάψιμο, το γάβγισμα και το κυνήγι είναι φυσιολογικές συμπεριφορές για ένα σκύλο. Αντί να τιμωρείται για αυτές τις συμπεριφορές, η οποία τιμωρία δημιουργεί άγχος, δώστε στο σκύλο σας μια καλή διέξοδο για τα ένστικτά του και να διοχετεύσει κάπου αλλού την ενέργεια του. Για παράδειγμα, αντί να τιμωρηθεί το σκύλο για το μάσημα, τον ανακατευθύνουμε σε αντικείμενα που μπορεί να μασήσει, όπως γεμιστά Kongs.

  • Οι ιδιοκτήτες είναι πολλοί χαλαροί

Αδόμητες αλληλεπιδράσεις με το σκυλί σας ανοίγουν την πόρτα για τα προβλήματα συμπεριφοράς. Χωρίς σαφή όρια και κανόνες, η συμπεριφορά μπορεί γρήγορα να βγει εκτός ελέγχου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση και άγχος για το σκύλο όταν αυτός έχει τιμωρηθεί για τη συμπεριφορά που είναι μερικές φορές ανεκτή. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, η αντίδραση ενός σκυλιού δεν είναι συνήθως αποδεκτή για τον άνθρωπο, όπως το άλμα για να χαιρετήσει. Σαφώς εκφράζοντας τις προσδοκίες του κάθε κηδεμόνα σχετικά με την αποδεκτή συμπεριφορά θα οδηγήσει στη συνεπή καλή συμπεριφορά.

  • Περιμένοντας τον σκύλο να υπακούσει κάθε φορά.

Ένα απλό «καλό σκυλί» και ένα ελαφρύ χάδι στο κεφάλι λειτουργεί ως ανταμοιβή για πολλά σκυλιά, αλλά όταν πρόκειται για μεγάλα ερεθίσματα ή μια συμπεριφορά που παίρνει επιπλέον προσπάθεια από μέρους του σκύλου, ο έπαινος και χάδι μπορεί να μην είναι αρκετά. Θα δείτε συχνά ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να παρέχουν ελάχιστη ή καμία ανταμοιβή για τη συμπεριφορά που θέλει σημαντικό αυτο-ελέγχο από την πλευρά του σκύλου. Ως αποτέλεσμα, η συμπεριφορά γίνεται λιγότερο αξιόπιστη ή ο σκύλος σταματάει να την κάνει εντελώς. Όταν ζητάτε από το σκύλο να εκτελέσει μια δύσκολη συμπεριφορά ή να κάνει τη συμπεριφορά σε ένα περιβάλλον γεμάτο ερεθίσματα που του αποσπά την προσοχή ή είναι συναισθηματικά φορτωμένη η κατάσταση, τα οφέλη θα πρέπει να είναι άμεσα και ουσιαστικά. Επιλέξτε μια ανταμοιβή που έχει αξία για το σκυλί σας.  Οι ιδιοκτήτες σκύλων συχνά γνωρίζουν τι αρέσει περισσότερο στο σκύλο τους, είτε αυτό είναι μια ιδιαίτερη λιχουδιά, ένα παιχνίδι, μια ευκαιρία να περπατήσει σε ένα χαλαρό λουρί, χρησιμοποιήστε την απόλαυση αυτή σαν ανταμοιβή.

Αλλάξτε τη συμπεριφορά σας και θα αλλάξουν όλα!!!

Επιμέλεια κειμένου: Dogs Plus Training

Πηγή: Vetstreet

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Σελίδες
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Αρέσει σε %d bloggers: