Τελευταίο Αντίο

do-dogs-love-their-ownersΤο τελευταίο αντίο στους αγαπημένους φίλους δυστυχώς είναι το πιο δύσκολο και τραγικό πράγμα.

Λίγα είναι τα σκυλιά και άλλα ζώα που καταλήγουν ήρεμα στο σπίτι τους, τα πιο πολλά πάσχουν από κάποιο ανίατο νόσημα ή η ηλικία τους είναι τέτοια που δεν του επιτρέπει να τρώει, να κινείται, να κοιμάται ή του προκαλεί πόνο (μη ανταποκρινόμενο σε παυσίπονα) ή και ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως εμετούς ή δυσκολία στην αναπνοή. Αν δεν υπάρχουν πιθανότητες βελτίωσης και με τη βοήθεια του κτηνιάτρου του θα πρέπει να σκεφτούμε την περίπτωση της ευθανασίας. Η ευθανασία λένε ότι είναι ο πιο ανώδυνος θάνατος, όμως στην πράξη είναι η πιο δύσκολη απόφαση που πρέπει να πάρουνε οι ιδιοκτήτες για τα αγαπήμενα τους τετράποδα.

Καλό σε τέτοιες στίγμες και έπειτα από συνεννόηση με το κτηνιάτρο να λάμβανεται μια τέτοια απόφαση χώρις κανένα ίχνος εγωισμού. Εάν δεν υπάρχει ελπίδα ο σκύλος σας να γίνει καλύτερα και να έχει την ίδια ποιοτική ζωή όπως πρίν μην τον κρατάνε στη ζωή. Το ξέρω ακούγεται σκληρό, αλλά έτσι είναι…

H κ. Έττυ Λεβή, Κτηνίατρος Α.Π.Θ. εξηγεί την διαδικάσια της ευθανασίας

Η απόφαση είναι το πιο δύσκολο μέρος της. Αφού το συζητήσουμε με τον κτηνίατρο θα μας ζητηθεί να υπογράψουμε μια συγκατάθεση για την ευθανασία. Η ευθανασία γίνεται με την ενδοφλέβια έγχυση ενός αναισθητικού σε υπερδοσία. Συνήθως τοποθετείται ένας ενδοφλέβιος καθετήρας μέσω του οποίου γίνεται η χορήγηση του φαρμάκου. Το ζώο αναισθητοποιείται σε λίγα δευτερόλεπτα και ο θάνατος επέρχεται σε 1-2 λεπτά (μπορεί να διαρκέσει λίγο παραπάνω σε βαριά ασθενή ζώα με κακή κυκλοφορία αίματος). Σε ζώα που είνα ανήσυχα μπορεί να γίνει ή κάποια προαναισθητική αγωγή. Η διαδικασία είναι κατά κανόνα γρήγορη και μπορεί να “σώσει” το ζώο από ημέρες ή εβδομάδες ταλαιπωρίας.

Μια συχνή ερώτηση είναι αν θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να είναι παρόντες κατά την διάρκεια της ευθανασίας. Αυτό είναι εντελώς υποκειμενικό. Κάποιοι προτιμούν να είναι δίπλα στο ζώο τους μέχρι την τελευταία στιγμή. Κάποιοι προτιμούν να μείνουν για λίγη ώρα με το κατοικίδιο τους μετά το τέλος της διαδικασίας. Αν δε μπορεί ένας ιδιοκτήτης να παρίσταται δε θα πρέπει να νοιώθει ενοχές. Ο κτηνίατρος και οι νοσοκόμοι θα φερθούν ευγενικά στο ζώο αυτές τις τελευταίες δύσκολες στιγμές. Καλό είναι να προαποφασίσει κανείς τι θα κάνει το κατοικίδιο του μετά το τέλος της διαδικασίας. Οι επιλογές είναι είτε η καύση είτε η ταφή. Η ταφή μπορεί να γίνει σε οργανωμένο νεκροταφείο ζώων ή σε κάποιο ιδιωτικό χώρο. Οι κτηνίατροι συνήθως διαθέτουν κάποιο χώρο συντήρησης του νεκρού ζώου σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν έχει αποφασίσει ακόμα. Δεν πρέπει να νοιώθουμε άσχημα να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας. Λύπη, θυμός, μοναξιά μπορεί να ακολουθήσουν. Ακόμα μπορεί να νοιώθουμε τύψεις ή αμφιβολίες. Συνήθως τα συναισθήματα αυτά αμβλύνονται με το πέρασμα του χρόνου. Το σπίτι μας γυρνώντας από μια τέτοια διαδικασία μοιάζει άδειο. Βοηθάει πολύ να μοιραστούμε τα νέα με φίλους ή συγγενείς που έχουν σχέση με ζώα και που θα κατανοήσουν τη λύπη μας.

Όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με το θέμα ευθανασία θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι αναλαμβάνοντας την ευθύνη για έναν ήρεμο και ανώδυνο θάνατο ίσως κάνουμε την πιο ευγενική πράξη ενός ιδιοκτήτη προς το αγαπημένο του κατοικίδιο.

 

Dogs Plus Training

Θετική Εκπαίδευση Σκύλων Χανιά

 

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Σελίδες
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Αρέσει σε %d bloggers: