Πηδάει πάνω στους ανθρώπους

Πηδάει πάνω σε ανθρώπουςΌταν ένας σκύλος πηδάει πάνω μας είναι ένδειξη χαιρετισμού και παιχνιδιού. Αν και θεωρείται ένα πρόβλημα στα δεσποζόμενα σκυλιά, η συμπεριφορά αυτή στην πραγματικότητα δεν είναι μέτρο της ανυπακοής, άλλα ένα παράδειγμα έκφρασης της συμπεριφοράς των κοινωνικών ζώων.

Τυπική κυνοειδής τελετή χαιρετισμού περιλαμβάνει την όσφρηση του προσώπου, γι΄αυτό είναι απολύτως φυσικό για τα σκυλιά να πηδάνε πάνω μας, σε μια προσπάθεια τους να μας χαιρετίσουν και να φτάσουν το πρόσωπο μας.  Ομοίως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το σκυλί μας συχνά μας ακουμπάει με το πόδι του ή πηδάει πάνω μας την ώρα του παιχνιδιού, αυτές είναι συμπεριφορές που συμβαίνουν συχνά κατά τη διάρκεια παιχνιδιού με άλλα σκυλιά.

Θα πρέπει να δοθεί βάση στο πως εμείς ενισχύουμε αυτή τη συμπεριφορά και ποια κοινωνική αλληλεπίδραση ακολουθείτε. Η αποτελεσματική εκπαίδευση περιλαμβάνει τόσο αρνητική τιμωρία (πηδά πάνω θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της προσοχής μας) και θετική ενίσχυση (πραγματοποιώντας μια προτιμώμενη ασυμβίβαστη συμπεριφορά θα κερδίσει την προσοχή μας).  Η συνέπεια είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα της μείωσης των αλμάτων, όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με το σκύλο θα πρέπει να συμπεριφέρονται το ίδιο.

Ο σκύλος θα πρέπει επίσης να διδαχθεί μια εναλλακτική συμπεριφορά, όπως το να κάθεται ή απλά κρατώντας τα μπροστινά πόδια του στο πάτωμα. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως η διαφορική ενίσχυση των ασυμβίβαστων συμπεριφορών.

 Κάντε κλικ εδώ για να ρωτήσετε πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Σελίδες
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Αρέσει σε %d bloggers: