Συμβουλές εκπαίδευσης με κλικέρ.

imagesΠρόσφατα παρακολούθησα στον κινηματογράφο το Jurassic World, φοβερή ταινία, ωραία γραφικά αλλά με προβλημάτισε πολύ η τηλεοπτική προβολή της εκπαίδευσης των δεινοσαύρων με το κλίκερ. Ο τηλεοπτικός εκπαιδευτής, Owen, δεν ήταν και τόσο έμπειρος με τον τρόπον που χειρίζεται το κλικερ. Ο οποίος δεν σας κρύβω ότι μου θύμησε κατά πολύ την τεχνική ορισμένων εκπαιδευτών που ισχυρίζονται ότι δουλεύουν με κλίκερ.

Σκεπτόμενη λοιπόν να γράψω κάτι σχετικά με την ταινία και το τρόπο χειρισμού του κλίκερ, τυχαία «έπεσα πάνω» στην ανοιχτή επιστόλη του εκπαιδευτή σκύλων Molly Sumner, στην οποία επιστολή συμβουλεύει για τον τρόπο βελτιώσης και τις τεχνικές του κλίκερ.

Θα ήθελα λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας τις συμβουλές του, εφόσον με εκφράζουν και συμφωνώ με αυτές.

Ο Molly, λοιπόν, γράφει στην επιστόλη του:


1. Παρακολουθείστε  εκπαίδευση κοτόπουλων.

Ναι, αυτά είναι πράγματα που είναι αληθινά. Τα κοτόπουλα ανταποκρίνονται στο κλίκερ όπως ακριβώς κάνουν τα σκυλιά. Πριν λοιπόν εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας καλό θα είναι να εξασκήσετε τις δεξιότητες και τις τεχνικές σας πάνω στο κλικερ σε ένα κοτόπουλο προτού εκπαιδευσετε σκύλο.

2. Μην κάνετε κλικ πολύ κοντά στο κατοικίδιο ζώο σας.

Τα σκυλιά έχουν πολλή καλή ακοή. Δεν χρειάζεται να κάνετε κλικ κοντά στα αυτιά τους για να πάρουν το μήνυμα. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να τους αναστατώσει.

3. Ηρεμήστε σχετικά με τα κλικ.

Εάν παρακολουθήσατε την ταινία ο  Chris Pratt πραγματικά είχε ξεφύγει με το κλικερ. Πάρα πολλά κλικ συγχέουν το σκυλό, σημαντικό είναι επίσης ο συνεπής χρονισμός.  Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε κλικ μία φορά για μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Στη συνέχεια μπορείτε να επιβραβεύσετε.  Ένα μπερδεμένο σκυλί δεν θα σας ακούσει.

4. Εμπλουτίστε και διεγείρετε την εκπαίδευση.

Ο Molly λέει ότι ένα βαρεμένο κουτάβι είναι ένα «δημιουργικό» κουτάβι. Εάν κρατάτε το σκύλο κατάλληλα απασχολήμενα, όπως και με μια μπάλα, αυτός θα είναι πιο συνεργάσιμος κατά τη διάρκεια της προπονήσης.

5. Μην εκπαιδεύετε πολλούς σκύλους μαζί την ίδια στιγμή.

Προσθέστε αυτό στη λίστα των πραγμάτων που θα μπορούσαν να μπερδέψουν το κατοικίδιο ζώο σας. Το ένα σκυλί  θα μπορούσε να εκτελέσει τη ζητούμενη συμπεριφορά, ενώ ένα άλλο δεν το κάνει. Δεν θα γνωρίζουν σε ποια από τις 2 συμπεριφορές πατήσατε το κλικ.  Προσθέστε τον δευτερό σκύλο μόνο όταν ο σκύλος σας γνωρίζει καλά την εντολή.

6. Εκμεταλλευτείτε τα ενστικτά του σκύλου σας.
Το να μπορέσετε να αξιοποιήσετε τα ένστικτα
του σκύλου σας είναι ένα περιουσιακό στοιχείο, όταν η εκπαίδευση γίνετε με κλίκερ. Αυτά τα ένστικτα τα κρατάνε προσανατολισμένα προς τα καθήκοντά και αυτό γίνετε αν ακολουθήσετε τη κλικ σας με μερικές λαχταριστές λιχουδιές.

7. Προσθέστε λίγο τη δύναμη της  μύτης με τις μεθόδους σας.

Εκτός από την εκπαίδευση με κλίκερ, ο Molly δηλώνει ότι κάποια εργασία με τη μύτη είναι πολύ χρήσιμη στην εκπαίδευση. Η εργασία με τη μύτη αξιοποιεί τα φυσικά ένστικτα ενός κουταβιού για την καταδίωξη. Πλέον, τα κρατά απασχολήμενα.

8. Αποφύγετε σοβαρά πρόβλημα με την νοοτροπία του άλφα.

Αυτός ο μύθος έχει καταρριφθεί για οικόσιτα σκυλιά. Θετική ενίσχυση είναι ο καλύτερος φίλος σας, όταν πρόκειται για την εκπαίδευση του ζώου σας.

Αυτή ήταν με λίγα λόγια η επιστολή του Molly.

Προσοχή λοιπόν στο πως χειρίζεστε το κλίκερ!!!

Dogs Plus Training

Advertisements
Σελίδες
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Αρέσει σε %d bloggers: